Pagina's

dinsdag 18 mei 2010

hoe kun je het beste een volwassen boom snoeien?


Als de boom de bloei leeftijd heeft bereikt, het geen per soort erg kan variëren, dan wordt het doel van het snoeien het aanmoedigen van de bloeivorming. Dat betekent ook lichter snoeien, want door sterk snoeien wordt de vorming van scheuten aangemoedigd ten koste van de bloei.
De sierbomen hebben na de eerste tien jaar weinig aandacht nodig. Als eenmaal het geraamte van takken is gevormd en er verschijnen bloemen, dan zorgt de boom in hoofdzaak voor zich zelf. Er is dan alleen wat onderhoudssnoei nodig om de goede vorm te behouden.

Het snoeien van struiken
De meeste bloeiende struiken moeten voortdurend nieuwe scheuten vormen om er mooi te blijven uitzien. Dat betekent dat takken of delen van takken die hun beste tijd hebben gehad, moeten worden gesnoeid. Hele takken worden tot op de grond teruggesnoeid.
Als regel zal de kwaliteit van de bloemen na een vijftal jaren gaan afnemen. Takken die de goede vorm van de struik bederven moeten eveneens worden verwijderd; geheel of gedeeltelijk.

zondag 9 mei 2010

heggen snoeien


Het snoeien van een heg op een niet goed gekozen tijdstip zal betrekkelijk weinig schade aanrichten. In het ergste geval zullen er gedurende de winter tere scheuten gedood worden door de koude.
Het niet knippen van een heg is zeker verkeerd te noemen. Het knippen op de juiste tijdstippen is natuurlijk aan te raden.
Heggen worden aangeplant om uiteenlopende redenen. De belangrijkste daarvan zijn: de behoefte aan afzondering, het buiten houden van dieren, het breken van de wind, het camoufleren van een minder mooi uitzicht of het dempen van geluid. Deze redenen spelen eveneens een rol bij het kiezen van de plantensoort voor de heg. De effectiviteit hangt verder natuurlijk af van de manier waarop de heg wordt verzorgd en onderhouden. Men onderscheidt wel drie categorieën: de formele, semi formele en informele heg. Semi formeel is echter niet zo duidelijk te onderscheiden.


  Formele heg
Hiermee bedoelt men een heg in een strakke vorm is geknipt. Meestal gebruikt men voor zo'n type heg laagblijvende blad behoudende planten en coniferen, bv. palmboompje, hulst en taxus. Voor de genoemde voorbeelden geldt dat ze in in juli of augustus moeten worden gesnoeid, maar taxus een maand later. Moet er zwaar worden gesnoeid in het oude hout, dan is mei de beste tijd.

Semi-formele heg
Dit type heg zal sneller groeien, maar van mindere kwaliteit zijn. Er moet een of twee maal per jaar gekipt  worden, afhankelijk van de groei en van de hoogte die men wenst. In aanmerking komen planten zoals: liguster, kamperfoelie, meidoorn en diverse coniferen.
De meeste heggen behoren tot deze categorie en het knippen kan het beste gebeuren in mei, of in mei en augustus.toch moet het planten van liguster of kamperfoelie van te voren goed overwogen worden. Men kan er meer last van hebben dan dat men er plezier van heeft. en bovendien zijn er betere soorten planten te kiezen. Om een heg van genoemde soorten binnen de perken en netjes te houden moet er eigenlijk telkens worden gesnoeid als dat nodig is gedurende het groeiseizoen.

De beuk is ook een uitstekende hegplant, maar moet gedurende  de eerste twee groei seizoenen niet worden geknipt. Als de planten goed zijn aangeslagen en beginnen te groeien, moet er op het eind van de zomer of in het begin van de herfst met knippen worden begonnen. Hierdoor zullen de dode bladeren gedurende de winter aan de heg blijven.
In sommige streken zijn ook laurierheggen populair. Toch is het planten van zo'n heg alleen mogelijk in een mild klimaat., laurier is namelijk niet geheel winterhard en door vorst worden de bladeren vaak bruin.

zaterdag 8 mei 2010

onderhoud gazon



Ontdek in deze video hoe je een mooi en groen grasveld kun maken in je tuin. Dit gaat dus even niet over snoeien maar ik denk dat jullie dit wel kunnen waarderen.

vrijdag 7 mei 2010

Zomer klussen voor bomen en heesters



Juni

  • Knip de uitgebloeide bloemhoofdjes van de rododendrons en azalea's af.
  • Snoei brem na de bloei.
  • Kort lange scheuten van klimplanten in.
  • Knip aan het eind van de maand snoeivormen van struiken en ook de heggen.
  • Bemest rozen en haal geregeld de uitgebloeide bloemen weg.
  • Snoei te krachtig uitgegroeide pruimenbomen in juni of juli.
Juli

  • Neem halfrijpe stekken van daarvoor geschikte planten.
  • Verwijder verwelkte bloemen van theehybriden en floribundarozen.
  • Snoei vruchtenstruiken na de oogst, bind nieuwe scheuten van espaliers aan. snoei deze leibomen half juli.
  • Geef bomen bij droog weer overvloedig water bij de wortels en breng een mulchlaag aan van, bijvoorbeeld grasmaaisel.

Augustus

  • Snoei de hagen zo nodig nogmaals.
  • Geef rozen geen mest meer, want anders zijn ze minder vorstbestendig.
  • Plant clematissen en groenblijvende heesters en bomen; geef ze daarna overvloedig water.
  • Snoei bij rozen (met uitzondering van klimrozen) het dode hout weg.
  • Geef bomen overvloedig water en perioden van langdurige droogte.

Voorjaars klussen voor bomen en heesters



Maart
  • Snoei rozen in rust, vlak voordat de knoppen opengaan, maar niet bij vorst. Verwijder eerst de vorstbescherming.
  • Plant bomen met kale wortels en in potten gekweekte planten, zoals klimplanten, tenzij de grond bevroren is.
  • Dun heesters uit die laat in de zomer bloeien; verwijder door de vorst beschadigde, zieke en langs elkaar wrijvende takken.
  • Snoei krachtig groeiende struiken, zoals wilgen en kormoeljes.
  • Snoei heggen, voordat het broedseizoen van vogels begint.
April
  • Snoei vroeg en in de winter bloeiende heesters direct na de bloei.
  • Snoei dwerg - en kleine boom - en heester variëteiten (heide, lavendel, buddleja).
  • Neem kruidachtige stekken en zet ze in potten.
  • Bind de nieuwe scheuten van klimplanten geregeld vast.
Mei

  • Begiet nieuwe planten overvloedig en breng mulch aan.
  • Verwijder opslag ( zoals van sumak, Rhus,) en uitlopers (zoals van kormoelje, Cormus).
  • Vorstgevoelige, in potten gekweekte bomen kunnen naar buiten als het gevaar voor nachtvorst is geweken.

donderdag 6 mei 2010

rozen snoeien Wanneer beginnen?






Het snoeien van rozen kan intimiderd zijn voor veel tuinliefhebbers, maar is erg goed voor de rozen.  Om een goed rozen te kunnen snoeien moet u tijd investeren om het vak goed te leren, maar houd in gedachten dat u met het slecht snoeien van uw rozen de rozen niet echt dood kunt  krijgen. Terwijl er een grote onenigheid tussen deskundigen is over hoe en wanneer u de rozen moet snoeien, is men het erover eens dat de meeste fouten er uit zullen groeien, en het is beter om de rozen verkeerd te snoeien dan dat u de rozen helemaal niet gaat snoeien.



Waarom moet u rozen snoeien

  • Moedig nieuwe groei en bloei aan
  • Verwijdering van dood hout
  • Verbeteren van de luchtcirculatie
  • Vorm van de plant

Rozen Snoeien Basics

  1. Gebruik schone, scherpe voorwerpen

  2. Kijk naar de algemene plant, maar beginnen met het snoeien van de voet van de plant.

  3. Snoei de rozen zodat het centrum van de plant licht krijgt en er luchtcirculatie kan optreden bij de rozenplant 

  4. Maak een snede van 45 graden op ongeveer 0,38 centimeter boven de knop van de roos die naar buiten wijst.

  5. Zorg ervoor dat het een schone snede is (niet rafelig)

  6. Verwijder alle gebroken, dood, dood gaande  of ziek hout (Alle takken die er droog, verschrompeld of zwart uit zien. Snij tot aan de binnenkant van de tak tot die wit is.)

  7. Verwijder alle zwakke of twijg takken dunner dan een potlood
  8. Verwijder eventueel resterend blad

Wanneer Rozen Snoeien

Wanneer u de rozen plant zou moeten snoeien is afhankelijk wat voor soort roos het is en in welk klimaat u woont. De meeste rozen snoeit u in het voorjaar en u kunt het winterklokje als een soort van timer gebruiken, want als het winterklokje in bloei staat moet u toch echt gaan beginnen. Als u niet beschikt over een winterklokje, let dan op wanneer de bladknoppen beginnen te zwellen op uw rozenplanten, wat betekent dat de bobbels op de stokken groter worden en ze een iets wat rode kleur gaan krijgen


dinsdag 4 mei 2010

Het belang van snoeien


Veel bloeiende struiken zorgen wekenlang voor kleur en geur in de tuin. Omdat ze weinig verzorging behoeven, zijn ze uitstekend geschikt om achter in de plantenborder te worden geplant, waar ze niet zo makkelijk bereikbaar zijn.
Snoei regelt zowel de groei als de bloei van uw heesters en bevordert ook de ontwikkeling van nieuwe scheuten. Maak de schuine snoeischede altijd iets boven en naar buiten gerichte knop en zorg dat u deze daarbij niet beschadigt.
Let er ook op dat er geen uitstekende takstompen overblijven.

Indien u een tak in zijn geheel wilt verwijderen, snoeit u hem glad af. Als u hem wilt inkorten om de struik breed te laten groeien, maakt u een snede direct boven een naar buiten gerichte knop, waaruit zich dan een krachtige scheut zal ontwikkelen.
Als de knop naar binnen wijst, raakt het hart van de struik verstopt, dus kies naar buiten gerichte knoppen voor een open groeivorm.

hoe kun je je tuin goed onderhouden?

Ik heb hier een kort filmpje die u verteld hoe u uw tuin goed kunt onderhouden, dit heeft niet zo veel met snoeien te maken maar geeft een algemene indruk hoe u u tuin goed onderhoud.


Heel veel succes verder met uw tuinonderhoud en natuurlijk met het snoeien in uw tuin.