Natuurlijk wijkt de inrichting van een balkontuin af van een standaard tuin. En bovendien is het heel belangrijk om niet zomaar aan de slag te gaan, maar u eerst goed te oriënteren. Ook al zijn er dan verschillen met een "gewone" tuin, aan de basisvoorwaarden voor een goed tuingevoel moet wel worden voldaan. Dat betekent dat u moet werken met voldoende groen en vooral ook het verticale accent niet moet vergeten.
Draagvermogen van de balkontuin
Voordat u aan de slag gaat is het belangrijk om het draagvermogen van het betreffende dak te berekenen. Het dak vormt immers de vloer voor uw balkontuin. Alles wat er op het dak geplaatst gaat worden, moet door deze vloer gedragen kunnen worden.Om het draagvermogen te kunnen bepalen moet u weten welke balkdikte gebruikt is, maar ook hoever de balken uit elkaar liggen. De aannemer, huisbaas of woningbouwvereniging moet deze gegevens aan u kunnen verstrekken. Komt u zo niet aan de benodigde informatie, dan kan ook een bouwkundig adviseur ingeschakeld worden. Kies zoveel mogelijk speciale pruducten voor balkontuinen. Deze zijn namelijk uitgevoerd in lichte materialen. Zorg ook voor een goede waterafvoer, zodat de toepassingen niet zwaarder kunnen worden!
Gewicht verdelen
Verder is het belangrijk om de indeling van het balkon zodanig te realiseren, dat de druk van de gekozen materialen goed verdeeld is over het vloeroppervlak. Heeft u toch zware potten of bakken, plaats die dan zoveel mogelijk langs de rand van het dakterras. Daar lopen de muren van de woning en die kunnen meer gewicht dragen. Potten of bakken midden op het dak kunnen eventueel op houten vlonders worden geplaatst. Hierdoor wordt het gewicht van de pot/bak beter verdeeld.
De nieuwe vloer voor de balkontuin
De meeste daken die dienst gaan doen als dakterras zijn voorzien van een bitumen dakbedekking, zink of een afstrooilaag van grind. Welke vloer u ook gaat kiezen voor het dakterras, er moet altijd voor gezorgd worden dat de bestaande dakbedekking niet door de nieuwe opbouw wordt beschadigd. Beschadigingen zijn nooit leuk, mnaar in dit geval zorgen ze ook al snel voor lekkages.Speciale lichtgewicht tegels
Er zijn speciale tegels ontwikkeld die het regenwater goed doorlaten en bovendien van zichzelf al licht van gewicht zijn. Tegelleverancier Holcim heeft twee verschillende soorten balkontegels in het assortiment:
- Draineer, afmeting 30x30x4,5, met een korrelstructuur aan de bovenzijde
- Green, 30x30x4,5, met glad beton aan de ovenzijde
Houten vlonders
Voor een heel andere sfeer is het toepassen van houten vlonders ook mogelijk. Hout is immers licht van gewicht.
Kunstgras
Voor het echte tuingevoel is een groene "vloer" misschien wel de beste oplossing. Denk hierbij ook eens aan kunstgras. tegenwoordig is er kwalitatief hoogwaardig kunstgras op de markt. In het artikel Easygras; onderhoudsvrij gras in uw tuin leest u alles over dit produkt.
Balustrades op het balkon
Gaat u een dak inrichten als dakterras of balkontuin, dan moet het dak voorzien worden van balustrades. Volgens hetBouwbesluit moeten de spijlen van het hekwerk verticaal zijn. Deze regel is opgenomen omdat kinderen er zo niet op kunnen klimmen en gevaarlijke situatiesdus zoveelmogelijk worden vermeden. Ligt het dak lager dan 13 meter vanaf straatniveau, dan moet de balustrade een hoogte hebben van 1 meter. Bij hoger gelegen daktuinen moet de hoogte 1,20 meter worden. Uiteraard moeten de balustrades stevig verankerd zijn, want men is al snel geneigd om er tegenaan te leunen!Bouwvergunning voor een dakterras
Voor het aanleggen van een dakterras is meestal een (lichte) bouwvergunning nodig. Informeer hiervoor bij uw gemeente of kijk op www.omgevingsloket.nl (ministerie van VROM).Klimaat op het balkon
Het is belangrijk om u goed te realiseren, dat het klimaat op een balkon heel anders is dan op de "begane" grond. Een daktuin krijgt over het algemeen meer zon, dan een gewone tuin. En door de hogere ligging zal u ook al snel meer last hebben van de wind.Rekening houden met de wind op het balkon
Als u veel van uw buitenruimte op niveau wilt genieten, is het belangrijk om te zorgen voor een windvrije zitplek. U kunt dit realiseren door het plaatsen van een windscherm, maar een groene "windvanger" geeft gelijk meer sfeer aan het balkon. Kies een klimplant of struik die goed tegen de wind bestand is. Grassen en bamboes zijn sterke planten en goede windvangers. Klimplanten als Clematis en Bruidssluier doen het ook goed op het dakterras. Maar let op: "hoge bomen vangen veel wind". M.a.w. kies niet al te hoge beplanting. Deze vangen namelijk veel wind en lopen zo een hoge kans omsteeds omte vallen.
Zorg voor ruime potten met voldoende aarde. Hierin kunnen de wortels goed groeien en kan ook voldoende water worden opgenomen. Door de vaak vele wind op het dakterras droogt de potgrond snel uit. Hoe groter de pot, hoe minder snel de aarde uitgedroogd zal zijn. Zorg dat de potten niet te droog worden, want dan staan de planten al snel los in de aarde en kunnen ze bij harde wind snel omwaaien.
Rekening houden met de zon op het balkon
Doordat de balkontuin hoger is gelegen en natuurlijke schaduw van bomen en struiken in de directe omgeving vaak ontbreekt, is een balkon veel zonniger en warmer dan een lager gelegen tuin. Het is dan ook belangrijk om schaduw te creeren. Dit kan d.m.v. een zonnescherm of parasol, maar mooier is het om dit d.m.v. beplanting te doen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van Bamboe, grassen of een kleine boom op stam.
Toepassen van beplanting op het balkon
Verschillende soorten plantenbakkenAfhankelijk van de afmetingen van het balkon kan gekozen worden voor beplanting in potten of bakken. Beschikt u over weinig vloeroppervlak, dan is het plaatsen van verschillende lichtgewicht potten waarschijnlijk de beste keuze. Vul elke pot met slechts één plant. Of meerdere planten, maar dan wel van één en dezelfde soort.
Praten we over een groot balkon, dan kan gedacht worden aan grote houten plantenbakken. Hierin kan dan een mini border met gevarieerde beplanting worden aangelegd. De houten plantenbakken moeten aan de binnenzijde bekleed worden met antiworteldoek. Om uitdroging van de aarde te voorkomen én als bescherming tegen (nacht)vorst kan ook gekozen worden voor noppenfolie.
Drainage in potten en bakken
Voor een goede drainage in potten en bakken is het verstandig om eerst een laag kleikorrels aan te brengen en daarna de rest aan te vullen met potgrond.
Automatisch irrigatiesysteem in potten en bakken
De kleinere potten en bakken kunt u waarschijnlijk nog wel zelf voorzien van water. Bij de grotere bakken wordt dit al wat arbeidsintendiever. Dan loont het waarschijnlijk ook wel om een automatisch irrigatiesysteem aan te leggen. Het grote voordeel hiervan is uiteraard dat u minder werk heeft. Maar misschien wel net zo belangrijk is, dat de planten op deze wijze op een natuurlijke en regelmatige manier voorzien worden van water. Bij een juiste instelling van het irrigatiesysteem kunt u het waterniveau nauwkeurig regelen. Gardena heeft een watergeefsysteem voor 1 tot 36 potplanten.
Sedummatten
Wilt u geen dakterras of balkontuin, maar gaat uw voorkeur wel uit naar een groendak? Ook dan zijn er vele mogelijkhedenomditte realiseren. Meer daarover kunt u terug vinden in het artikel: Groene daken; beplanting op het dakBron: http://huis-en-tuin.infonu.nl/tuin/42088-tuinieren-op-een-balkon-mogelijkheden-genoeg.html
een balkon vind ik echt een luxe! maar pas wel op voor boktor dit zou echt vervelend zijn !!
BeantwoordenVerwijderenWij zijn een paar maanden geleden verhuisd en zijn er nu aan toe om de tuin aan te pakken. Boven onze woonkamer hebben we ook nog een groot dakterras, dus met bovenstaande tips ga ik zeker aan de slag om deze op te knappen! Misschien wat leuke synthetische vloertegels leggen, dat scheelt ook weer qua gewicht en ziet er gelijk leuk uit!
BeantwoordenVerwijderen"Doordat de balkontuin hoger is gelegen en natuurlijke schaduw van bomen en struiken in de directe omgeving vaak ontbreekt, is een balkon veel zonniger en warmer dan een lager gelegen tuin. Het is dan ook belangrijk om schaduw te creeren" Haha, hier hadden mijn vriend en ik eerder aan moeten denken. Toen we ons huisje kochten (nieuwbouw) konden we kiezen uit een balkon op het zuiden of op het oosten, slim als we waren (dachten we) kozen we voor een balkon op het zuiden, want lekker zon daar! Nou, hadden we nu maar iets anders gekozen. Door de zon op het zuiden is het overdag véél te warm om op te chillen en zodra de zon lekker wordt (vanaf de namiddag) schijnt hij niet meer op ons balkon, maar zitten we in de schaduw... Ach, we hebben in ieder geval een balkonnetje ;)
BeantwoordenVerwijderen