Pagina's

woensdag 22 december 2010

Lentesnoei bij perkrozelaars




Er staat in veel boeken dat perkrozen in het voorjaar op drie ogen moeten gesnoeid worden.
Maar is dit wel zo?

Dit hangt onder meer af van de klimatologische omstandigheden. Het is zeker geen algemene regel. In warmere streken dan de onze kunnen alle perkrozelaars kort gesnoeid worden. Voor de meeste rozelaars bij ons is de genoemde lengte te kort. De snoei van perkrozelaars ( theehybriden, trosrozelaars en de meeste English roses) gaat trouwens meestal in twee keer. In het najaar (november) worden de rozen gefatsoeneerd: teruggesnoeid tot op 40 tot 50 cm. In de winter is het mogelijk dat een gedeelte van het hout afsterft of invriest.
Na de winter, naargelang van het seizoen tussen eind februari en eind maart, kunt u de gesteltakken best op een naar buiten gericht oog snoeien. Rozen die veel nieuwe scheuten vanuit de oculatieplaats maken, kunnen korter worden gesnoeid. Stevige takken worden in de regel wat hoger gesnoeid dan de fijne. Al het dode hout wordt verwijderd en oude takken kunnen tot tegen de grond worden weggesneden. Houd vooral het midden van de struik open.
Snoei altijd met een vlijmscherpe snoeischaar die over elkaar schuivende messen bezit. Doe bij het snoeien van rozen handschoenen aan en verwijder het snoeihout onmiddelijk. Menige kruiwagen is er al lek op gereden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten