Pagina's

dinsdag 18 september 2012

Vogelhuisje maken

Vogelhuisjes kunnen worden gemaakt van pakketjes die door verschillende verenigingen op het gebied van de natuurbescherming worden verkocht. Ze geven ook werkbladen voor verschillende modelen kastjes uit met de soort vogel samenhangen.

Als u het vogelhuisje zelf maakt, gebruik dan blank gezaagd hout van 20 mm dikte of watervast triplex van ongeveer dezelfde afmetingen en zaag het met de kapzaag op maat. De afmettingen van het afgebeelde vogelhuisje voor mezen en anderevogelhuisjekleine vogels zijn: bodemplank 115 x115 mm, voorplank 160 x 150 mm, zijvlakken 125mm breed aan de voorzijde en 235 mm aan de achterzijde, dak 165 x 190 mm, aflopend naar de voorkant over de schuin verlopende zijmanden en een achterplank van 185 x 300 mm. Zaag nog twee latjes af van 15 x 160 mm en schuur alle zaagsneden mooi glad.
Boor verder de volgende gaten: 32 mm diamer (afhankelijk van de soort vogel), als vlieggat in de bovenhelft van de voorplank; eronder op 10-15 mm afstand een gat van 6 mm voor het zitstokje en ten slotte twee gaten van 6 mm in de bodemplank voor eventuele afwatering. Boor dan nog schroefgaatjes voor aan de boven en onderzijde van de achterplaat.
Zet het vogelhuisje met spijkertjes en lijm inelkaar, behalve het dak. Steek een 100 mm lang stokje in het gaatje onder het vlieggat en zet het vast. Zet een latje tegen de achterplank op de zijschotjes, zodat er een ventilatieopening wordt gevormd. Zet het dak vast tussen dit latje en een tweede, na de achterrand van het dak schuin te hebben bijgewerkt.
Zet het vogelhuisje aan de voorkant vast met een schroefoog, zodat hij weer gemakkelijk los te maken is. Elk jaar moet het dak na de broedtijd eraf worden gehaald om het nestkastje schoon te maken ( zo nodig met water, maar nooit met reinigingsmiddel).
Beits het vogelhuisje aan de buitenkant. Hang het vogelhuisje buiten bereik van katten op met het vlieggat naar het oosten.

1 opmerking:

  1. Moet de dikte van het gebruikte hout altijd dikker zijn dan 15 mm ?
    Ik heb net een huisje gemaakt van 12 mm dik eikenhout. Fout ?

    BeantwoordenVerwijderen