Pagina's

donderdag 28 oktober 2010

Buxus schimmel wat moet u er aan doen?

de zgn. Buxus schimmel cylindrocladium heeft langwerpige zwarte streejes op de aangetaste takken als herkenning. ( in de lengterichting).


De ziekte en symptomen:
In eerst instantie gaan de bladeren oranjebruin verkleuren en verschrompelen. De afgestorven bladeren hebben een strokleurig uitzicht. Ze vormen opvallende plekken van geelverkleurende afstervende bladeren. Het begint meestal met één zijtak en de verkleuring begint bij

de oudste bladeren. In dit stadium kunnen al roze sporenhoopjes worden aangetroffen op de twijgen en onderkant van het blad. Er is een insnoeringsplaats te vinden op de twijgen, waarboven het takgedeelte verkleurt en afsterft.

De schors van geïnfecteerde takjes is dood en kan gemakkelijk worden losgemaakt van het onderliggende hout. Dit onderliggende hout is grijs tot zwart verkleurd. De sapstroom wordt verhinderd zodat verwelking onvermijdelijk is. Uiteindelijk sterven geïnfecteerde takken af. Indien de planten niet behandeld worden, verspreid de schimmel zich en kan de volledige plant afsterven.



Hoe kunt u het bestrijden?
Preventief bespuiten met Bordeauxse pap (Anti-schimmelpap van Edialux). Met dit preventief werkend middel al spuiten bij de aanvang van de hergroei in de lente. Vervolgens nog eens half mei, half juni en eind augustus.
Snoeimateriaal ontsmetten na iedere snoeibeurt om verspreiding tegen te gaan.

Curatief bespuiten met Sporgon.

Om te weten of je met Volutella te maken hebt, bestaat er een eenvoudige test. Een aantal verse, aangetaste takken licht bevochtigen en in een plastic zak steken. Deze zak goed afsluiten en enkele dagen op kamertemperatuur bewaren. Als het om Volutella gaat verschijnen aan de onderzijde van het blad lichtroze sporenhoopjes.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten