Pagina's

woensdag 27 oktober 2010

Hesters en boompjes op stam kweken

Met hun sierlijke vormen zijn boompjes en heesters op stam ideaal voor kleine tuinen. ze zien er bijzonder verfijnd uit, maar zijn veel makkelijker te kweken dan men zou denken.

Miniatuurbomen
boompjes en heesters op stam zijn zo gekweekt dat ze een bepaalde stamlengte hebben tot de onderste takken. Hun opvallende vorm en langzame groeiwijze maken stamboompjes en heesters heel geschikt voor kleine tuinen. U kunt er, bijvoorbeeld, aan weerszijden van de voordeur een neerzetten, of er een in een bloemperk planten om het oog omhoog te leiden.Omdat ze nauwelijks schaduw werpen, kunnen er allerlei bloeiende planten onder groeien.




Kwekerijen en tuincentra bieden een enorm scala aan van winterharde groenblijvende en bladverliezende bomen en heesters op stam, maar vooral ook veel trosbloemige heester en miniatuurrozen die op een rechte stam zijn geënt. Veel mediterrane kruiden met een houtige stam, zoals laurier (Laurus nobilis), zijn op stam verkrijgbaar. Deze zijn bijzonder geschikt om in een pot te kweken.
Stamboompjes met lange, gebogen takken worden gekweekt door een scheut of knop van een treurvorm op een onderstam van een andere, opgericht groeiende variëteit te enten. Zo zijn er treurvormen van de wilg beschikbaar, zoals de dwergtreurwilg (Salix caprea), maar ook treurvormen van klimrozen en van bodembedekkende rozen.

Een klein beetje extra aandacht
Boompjes en heesters op stam stellen dezelfde eisen aan de grond als andere planten. Maak voor het planten de bodem los en spit wat compost onder. Hun slanke stam heeft de steun van een staak nodig die tot aan de kroon moet reiken. Als de staak niet voorbehandeld is, moet u hem eerst met een conserveringsmiddel behandelen dat niet giftig is voor planten. Laat de paal drogen en zet hem daarna vlak bij het midden van het plantgat stevig in de grond. U moet dit voor het planten doen, omdat anders misschien de wortels beschadigd worden als de paal in de grond wordt geslagen.
In potten opgekweekte, vorstgevoelige stamboompjes, zoals de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinenis), moeten binnen overwinteren; staan ze in de volle grond, dan moeten ze tegen de vorst beschermd worden. Hoop bladeren of aarde rond de stam op om de voet van de plant te beschermen en wikkel de kroon in vezelvliesdoek. In potten gekweekte groenblijvende boompjes op stam die buiten overwinteren, moeten op zonnige dagen tegen direct zonlicht worden beschermd om te voorkomen dat ze te veel vocht verliezen en uitdrogen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten