Pagina's

donderdag 20 september 2012

Kikkererwten kweken

Kikkererwten worden vooral in zuidelijke landen geteeld. Het betreft een kruidachtige eenjarige plant die tussen 50 en 60 cm kan worden. De dikke peulen zijn korter dan die van klassieke erwten en bevatten slechts twee grote knobbelige zaden. In verscheidene landen vormen kikkererwten een wezenlijk bestanddeel van de vegetarische keuken. De zaden van de kikkererwt worden gekookt gegeten, in soepen of gepureerd.

De voorbereiding van de grond en bemesting:

Kikkererwten vragen om een warm en zonnig plekje en geven de voorkeur aan losse kiezelhoudende grond. Ze gedijen ook in droge kalkhoudende grond en verdragen droogte. Verrijk de bodem in het najaar met 4 kg/m2 goed verteerde mest of compost.

Zaaien

In de eerste twee weken van mei, wanneer de aarde is opgewarmd. Zaai onder een plastic tunnel die u later kunt verwijderen. Leg twee of drie zaden in zaaikuiltjes die 25 cm van elkaar liggen, bedek ze met een laagje aarde van 3 cm in rijen met een tussenruimte van 40 cm.

Verzorging

Wanneer de zaailingen 25 tot 30 cm hoog zijn, moet u ze aanaarden. Schoffel regelmatig het onkruid weg. Het is niet nodig om uw planten water te geven, wat een voordeel is.

Oogsten

Oogst wanneer de peulen droog en bruin zijn. Trek de planten uit de grond, maar zorg ervoor dat de peulen niet openbarsten. Haal daarna de peulen van de stelen. Dop ze vervolgens en gooi de zaden weg die misvormd zijn of tekenen van een ziekte vertonen.

Bewaren

De oogst is een maand houdbaar, op voorwaarde dat de gedopte kikkererwten in luchtdicht afgesloten doosjes en droog worden bewaard.


3 opmerkingen:

  1. ben benieuwd of eenmaal gedroogde consumptie erwten ook nog te zaaien zijn, nadat ze voorgekiemd zijn.?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. U kunt het proberen maar ik geef u niet heel veel kans hierop.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jahoor werkt prima. Wel eerst voorweken.

    BeantwoordenVerwijderen