Pagina's

vrijdag 21 september 2012

Perenboom ziekten


Ziekten bij een perenboom

Ondanks een goede gewasverzorging kunnen tal van plagen uw perenboom lastigvallen. De meestvoorkomende zal ik hier beschrijven.

Perenpokziekte


perenpokziekte wordt veroorzaakt door de perengalmijt. De aantasting komt het meest voor bij leibomen, die erg beschut staan. Langs de hoofdnerf aan de bovenkant van de bladeren ziet u eerst geelgroene, later bruine pukkeltjes. In deze kleine opzwellingen leven en vermeerderen zich galmijten. Tegen de tijd dat de bladeren vallen, begeven de beestjes zich naar de knoppen. Daar overwinteren ze. Bij een sterke aantasting wordt de groei van bomen geremd. U kunt de mijten in het voorjaar bestrijden door te spuiten met Microsulfo.

Perenbladvlo

Perenbladvlo overwintert als volwassen insect in scheuren in de boomschors. In het voorjaar worden er eieren gelegd op de jonge scheuten en op de onderkant van de bladeren: kleine gele eitjes in groepen bij elkaar. Uit de eieren komen gele larven, die 2 tot 3 mm groot zijn. De larven worden volwassen en leggen in juni en juli weer eieren op jonge scheuten. De larven vreten knoppen, jonge blaadjes en scheuten van de perenboom aan, waardoor groeiremming optreedt. Aangetaste bladeren krullen om. Evenals de luis scheidt de perenbladvlo een kleverige stof af die honingdauw wordt genoemd. Daar komen mieren op af, die de luizen verspreiden over de perenboom.
Ernstige aantasting kan voor het volgend seizoen geen of kleinere oogst tot gevolg hebben. Veel overwinterende insecten zullen verdwijnen als u in de winter de perenbomen met een staalborstel behandelt. Leg hierbij wel een zeil op de grond, zodat u de beesten opvangt en kunt verbranden. Verder is bestrijding van de perenbladvlo mogelijk door winterbespuiting met Pyrethrum.

Bacterievuur

Bacterievuur is een zeer gevaarlijke ziekte bij de peer, die wordt veroorzaakt door de bacterie Erwina amylovora.
In sommige jaren slaat de bacterie in alle hevigheid toe en worden niet alleen peren maar ook appels, meidoorn, lijsterbessen, vuurdoorns en enkele cotoneaster soorten aangetast. In een warm voorjaar worden de perenbomen al tijdens de bloei aangetast. De bacterie overwintert in de aangetaste delen, van waaruit in het voorjaar de gezonde perenbomen worden aangetast.
Aangetaste scheuten kunnen zeer snel verwelken en verkleuren bruin tot zwart.
Bij warm weer ontwikkelt zich hierop een soort slijm, dat aanvankelijk wit is en later oranje tot bruin verkleurt. Zolang de bacterie in dit slijm is gehuld, is ze in staat nieuwe, gezonde delen aan te tasten. Als de slijmmantel is opgedroogd, dan sterft ook de bacterie.
Zodra u de ziekte waarneemt, dient u de plantenziektenkundige dienst te waarschuwen. Verspreiding van het bacterievuur kan plaatsvinden door insecten, vogels, regen, hagel, wind, mensen en gereedschap. Aangetaste delen sterven af. De ziekte is niet te bestrijden.
Het enige dat u kunt doen (en waartoe u ook wettelijk verplicht bent) is alle takken, bomen of struiken die door de bacterievuur aangetast zijn afzagen of rooien en ter plaatse verbranden. Verder is het belangrijk bloemen weg te halen die na juni ontstaan, het opslag van de onderstam weg snoeien en alle snoeiwonden af te dekken. Van de ziekten die door schimmels worden veroorzaakt zijn kanker, meeldauw en moniliarot. Behalve de genoemde ziekten is bij de peer de aantasting door schurft een probleem.

Schurf

Schurft wordt veroorzaakt door de schimmel Venturia pirina. De schimmel overwintert op afgevallen blad dat vaak onder de fruitbomen blijft liggen, of op jong hout. Vanuit de bladeren en scheutjes vindt in het voorjaar met regen en wind de verspreiding plaats naar gezonde, groene plantdelen en later naar de vruchten. De aangetaste bladeren vertonen olijfgroene vlekjes, die later bruin kleuren en voortijdig afsterven. Hierdoor wordt de groei en de bloemknopvorming geremd. Soms is de aantasting zó ernstig, dat de vruchten scheuren. Voor een deel kunt u de ziekte voorkomen door de bladeren weg te harken en te verbranden. Als u ondanks deze voorzorgsmaatregelen een ernstige infectie waarneemt, dan kunt u spuiten met Luxan spuitzwavel. Het is erg belangrijk dat u op tijd (dat wil zeggen: eind maart) begint met spuiten met niet te lange tussenpozen. Ziet u begin juni geen schurftplekken, dan is het grootste gevaar geweken.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten