Pagina's

donderdag 29 april 2010

Zo bespaart u nog meer tijd met snoeien

Plant heesters die van nature een streng geometrische vorm hebben.
Zoals bijvoorbeeld Juniperus scopulorum of de Japanse berberis (berberis thunbergii), dit scheelt u jaarlijks vier tot vijf uur snoeien.

Gebruik heesters die van nature een bijzondere groeivorm vertonen als blikvanger, bijvoorbeeld de kronkelvanger (Corylus avellana 'Contorta') of de treursierkers (Prunus pendula)

Snoei vormen van buxus

Snoei vormen van buxus, taxus en liguster blijven het mooist als u ze begiet, geregeld organische mest geeft en onkruid vrij houdt - een tapijt van bodembedekkers is een goede manier om ongewenste planten geen kans te geven.
Als er zware sneeuwval wordt voorspeld, beschermd u de zwakkere delen van een snoei vorm met draadgaas en klopt u de sneeuw van de vlakke gedeelten af.

Als de plant vorstschade heeft opgelopen, heeft dit onherroepelijk een nadelig effect op de snoei vorm. Snijd het dode hout eruit, waarna het gat zich weer vult met nieuwe groei.

woensdag 28 april 2010

Vormsnoeien ( het gebruik van hulpmiddelen)

Als u niet te veel onderhoud wilt hebben, moet u een simpele vorm kiezen die u op het oog kunt beoordelen, zoals een bol.
Voelt u zich onvoldoende zeker om uit de vrije hand te snoeien, maak dan van een stevig karton of triplex een sjabloon in de vorm van een halve cirkel, die u tijdens het snoeien rondom de struik beweegt.
Is de vorm ambitieuzer, bijvoorbeeld een kat of vogel, of een geometrische vorm met hoeken en vlakken, dan is een sjabloon of mal vaak noodzakelijk om een perfect resultaat te bereiken.

Voor de meeste basisvormen kan een jonge plant eerst uit de vrije hand worden gesnoeid en de de vorm op het oog worden beoordeeld. Het volgende jaar kunt u echter het beste een mal gebruiken van bamboestokken en gaas om de juiste vorm te snoeien. Tuincentra verkopen kant en klare mallen, die over de nog jonge heester kan worden geplaatst. Deze groeit dan binnen de mal uit. Het enige dat u hoeft te doen is alle groei snoeien die zich buiten de bal vertoont.