Pagina's

donderdag 28 oktober 2010

Buxus schimmel wat moet u er aan doen?

de zgn. Buxus schimmel cylindrocladium heeft langwerpige zwarte streejes op de aangetaste takken als herkenning. ( in de lengterichting).


De ziekte en symptomen:
In eerst instantie gaan de bladeren oranjebruin verkleuren en verschrompelen. De afgestorven bladeren hebben een strokleurig uitzicht. Ze vormen opvallende plekken van geelverkleurende afstervende bladeren. Het begint meestal met één zijtak en de verkleuring begint bij

woensdag 27 oktober 2010

Hesters en boompjes op stam kweken

Met hun sierlijke vormen zijn boompjes en heesters op stam ideaal voor kleine tuinen. ze zien er bijzonder verfijnd uit, maar zijn veel makkelijker te kweken dan men zou denken.

Miniatuurbomen
boompjes en heesters op stam zijn zo gekweekt dat ze een bepaalde stamlengte hebben tot de onderste takken. Hun opvallende vorm en langzame groeiwijze maken stamboompjes en heesters heel geschikt voor kleine tuinen. U kunt er, bijvoorbeeld, aan weerszijden van de voordeur een neerzetten, of er een in een bloemperk planten om het oog omhoog te leiden.Omdat ze nauwelijks schaduw werpen, kunnen er allerlei bloeiende planten onder groeien.



November klussen voor de tuin, planten en vijvers

www.de-tuin.com

  • Geef jonge bomen een steunpaal; trap losgeraakte wortelkluiten stevig aan.
  • Voltooi het snoeien van fruitbomen (behalve appel en pruimen) voordat de eerste vorst invalt.
  • Knip heggen en heesters zo nodig voor een laatste nadat ze hun blad hebben laten vallen, of snijd ze tot de grond toe af.
  • Plant nieuwe bomen en heesters met kale wortels. geef overvloedig water, maak een kom rond de voet van de plant om het water vast te houden en dek deze af met mulch.

Bloeiende planten:

  • Mulch bloembedden met een bladerlaag.
  • Maak nieuwe bedden klaar door de grond om te spitten, er compost door te werken en er een beschermende laag bladeren over uit te spreiden.
  • Controleer opgeslagen bollen en knollen.
  • Bind tere graspollen op om te voorkomen dat ze nat worden en gaan rotten.
  • Snijd dahlia's terug als ze door de eerste vorst zwart zijn geworden. Neem de knollen daarna op en bewaar ze op een vorstvrije plaats.
Gazons:

www.leersnoeien.nl

  • Strooi zand op drassige plekken in het gazon en maak met een tuinvork drainagegaten in dichtgeslagen gedeelten.
  • Overweeg de aanleg van paden langs platgetreden routes.
  • Overweeg beschadigde stukken gazon op veelgebruikte plaatsen te vervangen door verharding in de vorm van tegels of grind.
Vijvers:

  • Voer de vissen niet meer. Overtollig voedsel gaat op de bodem liggen rotten en verlaagt zo het zuurstofgehalte van het water.
  • Verwijder elektrische apparatuur die door bevriezing kapot kan gaan, zoals pompen; tap leidingen af en sluit buitenkranen af.
  • Bewaar uit de vijver gehaalde, vorstgevoelige waterplanten in bakken op een vorstvrije plaats.
  • Installeer een ijsvrijhouder.
fruit en bomen:

  • Knap de kruidentuin op, maak de grond los en voeg compost toe. Markeer de standplaats van vorstgevoelige kruiden en dek de grond af met een lichte mulch.
  • Plant knoflook
  • Bescherm snijbiet tegen de vorst met een vezelvliesdoek of cloches.
  • Controleer het opgeslagen fruit op rottende exemplaren.
  • Oogst wintergroenten zoals spruitkool en boerenkool pas nadat de vorst er overheen is geweest.
Bakken en potten:

  • Zet vorstgevoelige kuipplanten in een vorstvrije, onverwarmde kas.
  • Zet vorstgevoelige tuinplanten in bakken en potten en laat ze op een vorstvrije plaats overwinteren.
  • Zet uw tuinkruiden in potten en haal ze naar binnen om de hele winter van verse kruiden te kunnen genieten.
  • Geef winterharde, groenblijvende potplanten heel weinig water, zet ze op een beschutte plek tegen een muur van het huis en bescherm ze tegen al te felle zon als het vriest.
Gereedschap, paden enz:

  • Reinig, repareer en smeer het tuingereedschap.
  • Maak de tuinschuur schoon en ruim gereedschap en apparatuur netjes op.
  • Maak het tuinmeubilair schoon en berg het veilig op voor de winter.
  • Reinig nestkastjes, maar contoleer eerst of er geen dieren in overwinteren, zoals vleermuizen of slaapmuizen. Als dat niet het geval is, vult u ze op met vers stro, houtschaafsel of schapenwol.

maandag 18 oktober 2010

Luizen Milieuvriendelijk Bestrijden

luizen22jun1 150x150 Luizen Milieuvriendelijk Bestrijden
Zodra verschillende bomen en struiken uitlopen, verschijnen er ook weer luizen op met toneel. Luizen zuigen aan de bladeren, waardoor er groeistoornissen ontstaan. daarom is het van belang ze in een vroeg stadium aan te pakken.
Daarvoor is zeepspiritus een probaat middel. Je kunt het eenvoudig zelf maken. Los 20 gram groene zeep op in 1 liter lauwwarm water. Roer net zolang tot alle zeepvlokken zijn opgelost. De oplossing krijgt dan een blauwwitte, melkachtige kleur. Voeg nu 5 % brandspiritus toe (niet meer, anders wordt het blad beschadigd) en de spuitvloeistof is klaar.
Spiritus versterkt de werking omdat de alcohol die deze vloeistof bevat de chitinelaag van luizen oplost. De zeepoplossing zorgt er vervolgens voor dat de tracheeën (luchtkanalen) van de luizen verstopt raken. Daardoor gaan ze dood. Na een paar dagen is dat te zien doordat ze zwart kleuren.
Heb je planten waarvan je weet dat ze luisgevoeling zijn, start dan vroegtijdig met de behandeling. Liefst preventief. En blijf de bespuiting wekelijks herhalen. Eventueel uitgekomen eitjes worden dan alsnog opgeruimd. Zorg ervoor dat de onderkant van het blad goed wordt geraakt, want daar zitten de meeste luizen.

Bron: http://artikelplaats.nl/thuis-familie/tuinieren/luizen-milieuvriendelijk-bestrijden/

uw tuin winterklaar maken

Tips voor uw tuin in de Winter
Dek de vaste planten af met een laag bladeren, compost of een mengeling van mest en turf. Hierdoor is het schadelijke effect van (nacht)vorst veel beperkter.
Rododendron, azalea's en hortensia's aan de voet tegen koude beschermen. Ook dit is bedoelt om de effecten van (nacht)vorst binnen de perken te houden.
De bodem bij bladhoudende soorten zoveel mogelijk vochtig houden. Denk hierbij ook aan uw groenblijvende haag.
Pak de ent-plaats van uw rozen in met bijvoorbeeld stro of een mix van mest en bladeren, of gebruik een rozenkraag. De ent-plaats is kwetsbaar en er kan anders vrij snel schade ontstaan.
Bij stamrozen omwikkelt u de ent-plaats en de takken met stro of minder fraai maar wel effectief, trek een plastic vuilniszak over de kop van de stamroos en bint deze onder de occulatie dicht. Hiervoor zijn ook speciale rozen hoezen te koop.
Hoge grassoorten, zoals pampasgras bindt u bij elkaar; bescherm ook de wortelkluit tegen (nachtvorst).
Zet niet-vorstbestendige potten in een vorstvrije ruimte. Zo voorkomt u kapotvriezen.
Maak potten en kuipen schoon en zet ze op hun kop.
Laat de tuinslang leeglopen en berg hem liefst in een vorstvrije ruimte op. Zo wordt kapotvriezen voorkomen.
Sluit de buitenkraan af.
Maak voederplaatsen voor vogels.



  Planten van struiken en bloemen in de herfst
Zolang het niet vriest mogen in november nog heesters, rozen en vaste planten geplant worden. Heeft u uw voorjaarsbollen nog niet geplant; het kan nu nog, mits het niet vriest. Dek uw pas geplante heesters, rozen en andere planten af met een laag bladeren, verteerde stalmest of ander organisch materiaal. Dit voorkomt uitdroging van de grond, geeft bescherming tegen bevriezen en verbetert de groei. Geef de nieuwe aanplant extra water. Wilt u niet-vorstgevoelige bladverliezende struiken en klimplanten verplanten, doe dit dan na de eerste dagen met nachtvorst. Geef ook deze voldoende water.

Snoeien in de herfst en winter
Is uw haag te breed geworden, u kunt hem nu flink terugsnoeien. Dit geldt voor zowel groenblijvende hagen zoals taxus, als voor de meeste bladverliezende hagen. Dit gaat niet op voor coniferen. Deze lopen meestal niet meer uit op het oude hout. Een schutting of gaaswand begroeid met klimop is eigenlijk net een haag. Knip daarom te lang gegroeide scheuten vrij dicht bij de schutting terug. De blauwe regen (Wisteria) langs een schutting of pergola kunt u nu ook terugsnoeien. Kies enkele jonge takken uit en bindt deze bij elkaar. Dit geeft meer ruimte om te snoeien. Van de oudere takken snoeit u de zijtakjes terug tot ongeveer 10 cm, vlak boven een knop.

vrijdag 15 oktober 2010

16 Tips Voor Van Éénjarige Planten

perkplanten 16 Tips Voor Van Éénjarige Planten1. Koop bij voorkeur planten die nog niet of nauwelijks bloeien. De meeste tuincentra verkopen planten die al volop in bloei staan. Dit verleidt namelijk meer tot aankoop. Het grote nadeel is echter dat bloeiende planten minder goed aanslaan. Er is namelijk al veel energie verbruikt in het maken van bloem.

2. Koop je planten in het begin van het seizoen als er nog volop keuze is. Ook de wat minder bekende soorten zijn dan nog voor handde.

3. Let er bij de aankoop op dat de potjes en/of grondkluitjes niet verzadigd zijn van het water maar ze mogen ook zeker niet te strek uitgedroogd zijn. In beiden gevallen zullen de planten moeizaam aanslaan.

4. Controleer bij aankoop of de planten goed doorworteld zijn. Je doet dit door de plant voorzichtig uit het potje te trekken. Zie je voornamelijk haarwortels aan de buitenzijde van het kluitje, dan is de plant goed doorworteld.

5. Koop bij voorkeur plantjes die niet in te kleine potjes of setje staan. De kleine (vaak goedkoper) plantjes heb meestal een trage start in de tuin. Van de grotere planten heb je er bovendien minder nodig omdat ze veel sneller zullen groeien. Per saldo zal je er nog voordeliger mee uit zijn ook.

6. Kies plantjes die mooi compact groeien en van onderuit goed zijn vertakt en stevig geworteld. Als ze in een setje staan, moeten ze allemaal ongeveer even groot zijn.

7. Vermijd plantjes met verdroogde of beschimmelde blaadjes, kale stengels, wortels die door de potjes groeien.

8. Wacht met het buiten zetten van de éénjarigen tot na de ijsheiligen (Half mei). De kans op nachtvorst is na die datum nihil.

9. Bijna alle eenjarige planten verlangen een zonnige standplaats. Uitzonderingen hierop zijn Vlijtig lies (Impatience), Zaaibegonia(Begonia) en de Bellenplant (Fuchsia).

10. Wanneer je éénjarigen in potten zet zorg dan voor een goede ontwatering; de pot moet aan de onderzijde een aantal gaten hebben.

11. Gebruik onder in de pot wat gebakken kleikorrels. Gebakken kleikorrels geven een extra drainerend vermogen en tegelijkertijd zorgen ze voor een vochtbuffer in droge periodes.

12. Geef de potten met éénjarigen dagelijks water. Tenzij het een regendag is. Soorten die hierop een uitzondering vormen zijn de Geranium(Perlargonium) en de Chrysant(Chrysanthemum). Deze 2 soorten verlangen een wat drogere potgrond.

13. Gebruik een goede kwaliteit potgrond (te herkennen aan het RHP-keurmerk). Potgrond van mindere kwaliteit heeft geen goede luchthuishouding waardoor de grond snel verzadigd met vocht er een matige wortelontwikkeling plaats vindt.

14. Bemest potten maandelijks met een kleine gift. Bij voorkeur een samengestelde organische meststof.

15. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen en dood blad. Dit bevordert de groei en zeker de bloei van de plant. Er wordt dan namelijk geen energie verspild met het vormen van zaad.

16. Plaats de potten met éénjarigen bij voorkeur op een beschutte plek. Op plaatsen met veel (trek)wind heb je gauw last van luisaandoening of andere aantastingen. Met name op balkontuinen kan dit nogal eens problemen opleveren.

MEER TUINTIPS…KLIK HIER

Bron: http://artikelplaats.nl/thuis-familie/tuinieren/16-tips-voor-van-eenjarige-planten/

Slim Bemesten

Bemesting op z’n tijd doet de meeste tuinen goed. Bij bemesting zijn er twee soorten mest; organische- of natuurlijke meststoffen en kunstmest.
Milieubewust
Als je rekening wilt houden met het milieu, dan is organische mest (gemaakt van compost of dierlijke mest) de beste keuze. Organische mest maakt namelijk nuttig gebruik van reststoffen. Daarnaast is het een goede bodemverbeteraar: organische mest verbetert niet alleen de hoeveelheid voedingsstoffen maar ook de structuur van de bodem. Dat houdt het bodemleven gezond en maakt planten beter bestand tegen schadelijke bacteriën en schimmels. Bovendien kan de bodem dan beter regenwater vasthouden, waardoor het besproeien van de tuin met regenwater minder vaak nodig is.
Kunstmest spoelt snel weg
Omdat de voedingsstoffen van kunstmest oplossen in water, kan de plant ze direct opnemen. Maar de hoeveelheid is gauw te groot. Een teveel aan meststoffen spoelt weg en vervuilt het (grond)water. De plant heeft er ook niets aan: bij overbemesting krijgt een plant gele bladeren en verwelkt hij. Bovendien heeft kunstmest een ongunstige invloed op het bodemleven en de bodemstructuur.
Tips voor mestgebruik

 Voor alle soorten mest geldt: gebruik nooit meer mest dan nodig is. Zandgrond heeft in verhouding wat meer nodig, omdat die voedingsstoffen minder goed kan vasthouden dan bijvoorbeeld kleigrond.
 Bemest alleen in groeiperiodes. Een moestuin zal een paar keer per jaar bemesting kunnen gebruiken; een siertuin kan met minder toe, bijvoorbeeld alleen in het voorjaar.
 Komen de planten niet goed op? De bodem kan (van nature) arm zijn aan voedingsstoffen. Een gespecialiseerd bedrijf kan vaststellen of er een tekort is.
 Bepaal ook de zuurgraad van de bodem, als de planten niet volhouden. Bij tuincentra vindt u eenvoudige tests.

Voor nog veel meer praktische tips over gazononderhoud klik hier

Bron: http://artikelplaats.nl/thuis-familie/tuinieren/slim-bemesten/

zaterdag 2 oktober 2010

HEESTERS DOOR WINTERSTEK VERMEERDEREN.

Vermeerdering: van heesters door stekken in oktober.Winterstek, is de gemakkelijkste methode. Vele heesters - en bomen - kunnen het gemakkelijkst vermeerderd worden door middel van winterstek. Afgezien van water geven in droge perioden en van rondom schoffelen vraagt de stek de eerste 12 maanden geen verzorging. De jonge heesters zijn dan zo ver dat ze op hun definitieve plaats kunnen worden uitgeplant.Winterstekken zijn krachtige takken die net één groeiseizoen achter de rug hebben en verhout zijn. Ze hebben over de hele lengte knoppen waaruit in de volgende lente scheuten zullen ontstaan. Snijd de stekken bij voorkeur in oktober wanneer ze niet meer groeien en juist hun rustperiode ingaan. Sommige heesters zullen op elk tijdstip in de late herfst en in de winter uit winterstek willen groeien, maar bij andere hangt het succes sterk af van het moment waarop het stek wordt gesneden.Snijd de tak met een snoeischaar dicht bij zijn oorsprong af en kort hem dan in tot een lengte van 25-30 cm. Als de tak erg lang is kunnen er twee of meer stekken van gemaakt worden, maar de niet-verhoute, dunne top is minder geschikt omdat deze een zwakke plant zou geven of in het geheel niet zou wortelen. Snijd de stek aan de onderkant net onder en aan de bovenkant net boven een knop af.Snijd bij groenblijvende heesters de stek net onder en boven een blad af en verwijder alle bladeren van de onderste helft.Van heesters met grote bladeren zoals de laurierkers wordt met een scheermes of een scherpe schaar de helft van het blad weggenomen. Dit vermindert het vochtverlies tijdens de beworteling van de stek. Bij moeilijk wortelende heesters reageert de stek dikwijls goed op een verwonding; deze kan worden toegebracht door onderaan aan één of twee zijden een stukje bast weg te snijden.Sommige moeilijk wortelende heesters kunnen worden geholpen door het wondvlak in een groeistof te dopen.Voor u stek snijdt bepaalt u eerst de plaats waar u het stek gaat planten. Deze moet beschut zijn tegen noorden- en oostenwind. Spit de grond en werk door zware grond wat grof zand om afwatering en beluchting te verbeteren.Maak een smalle sleuf door het blad van een schop geheel in de grond te steken en dan de schop enkele centimeters naar voren te trekken.Strooi een laag grof zand van 3-5 cm in de sleuf en steek de stekken zo in het zand dat ze voor de helft of tweederde van hun lengte in de grond komen. Steek de stekken met een afstand van 8-io cm op de rij en maak de rijen op 6o cm van elkaar. Vul de sleuf verder op met tuingrond en druk die met de voet aan. Na strenge vorst kunnen de stekken omhoog komen. Druk elke stek met duim of vinger terug zodat de onderkant weer contact heeft met het zand of de grond. Druk in de vroege lente de grond opnieuw goed aan, schoffel de hele zomer regelmatig en geef bij langdurige droogte water.Een jaar later zullen de stekken van gemakkelijk wortelende planten klaar zijn om op hun definitieve plaats in de tuin te worden uitgeplant. Soorten die langzamer wortelen en/of groeien zullen nog een jaar langer moeten blijven staan voor ze elders in de tuin kunnen worden uitgeplant.