Pagina's

dinsdag 16 november 2010

Azalea

www.de-tuin.com
Japanse Azalea (Azalea japonica)

  • Bloeitijd: april-mei
  • Kleur: rood, lila, rose, wit, oranjerood en blauw.
  • Hoogte: 60-120 cm
De Japanse azalea komt voor in zowel bladverliezende als bladhoudende vorm. Men plant de heester in zure, vochtige grond op een beschutte plaats, vooral beschut tegen noorden en oostenwinden. Dit azalea type verdraagt zowel zon als halfschaduw, maar geen droogte. De grond dient men zuur te houden; hiertoe voegt men regelmatig turfmolm toe aan de grond, maar niet te dicht op de plant. De wortels zitten vrij dicht aan de oppervlakte. Jonge planten tegen vorst beschermen.

www.de-tuin.com
Azalea (azalea knaphill-exbury)

  • Bloeitijd: mei-juni
  • Kleur: wit, geel, rose, oranje en rood(bloem)
  • Hoogte: tot 150 cm, bij een breedte tot 2 meter
De knaphill-exbury azalea's zijn sterker dan de Japanse. Ze bloeien later dan de meeste andere azalea's. maar, evenals de andere, verlangen zij vochtige, zure grond op een goed beschutte plek in halfschaduw. Men vermeerdert de azalea door stekken; de grond houdt men zuur door regelmatig turfmolm toe te voegen - deze is niet alleen zuur, maar houdt bovendien het water vast waardoor de wortels goed vochtig blijven. De knaphill-exbury azalea's hebben over het algemeen geurige bloemen.



www.de-tuin.com
Azalea (azalea mollis)

  • Bloeitijd: mei
  • Kleur: rose, rood, oranje en geel (bloem)
  • hoogte: 100-200 cm
Ook deze azalea verlangt zure, vochtige grond en een beschutte standplaats. In de zon of halfschaduw.
Azalea's hoeven in de regel niet gesnoeid te worden. Maar als het toch moet, doet men het in de maand april. Uitgebloeide bloemen verwijdert men om een zo groot mogelijke bloei te krijgen.
De bladverliezende mollis draagt in het najaar fraai getinte bladeren. De mollis is redelijk winterhard; gekruist met de minder sterke sinensis echter is enige vorstbescherming geboden.

Azalea (azálea)
Botanisch gezien is de naam azálea niet juist, aangezien alle soorten behoren tot het omvangrijke geslacht rododendron, waarin twee groepen worden onderscheiden: 1 Eurhodendron, die slechts bij uitzondering bladverliezend zijn; 2 Anthodendron, die in de regel zijn blad 's winters juist wél verliest. Deze groep wordt altijd met azálea aangeduid. Ook verwarrend is, (voor wie Grieks kent), dat azálea is afgeleid van het Griekse azaleos = dor, droog, hoewel de planten juist van een koele, enigzins beschaduwde en vochtige plek houden.

3 opmerkingen:

  1. Wilt u mij advies geven?
    Hoe en wanneer snoei ik een azalea palestrina dieonderaan kaal aan het worden is?
    Dank voor uw hulp!
    Corine

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Rhododendron en Azalea kan je beste na de bloei snoeien.

    Wil je echt verjongen en fors snoeien dan is maart beter dan krijg je optimale groeireactie maar geen bloem.

    Ik hoop dat u hier wat aan heeft.

    Vriendelijke groeten,
    Raymond (www.de-tuin.com)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat u ook nog zou kunnen doen: Gewoon een mooie vaste plant er onderzetten want juist dat geeft dan weer een mooi effect! een Epimedium, Astilbe pumila of een Geranium soort bv. Maar doe geen Geranium Rozanne want deze zie je echt teveel en heeft zo´n groeikracht.Er zijn wel andere mooie!

    BeantwoordenVerwijderen