Pagina's

donderdag 18 november 2010

Een rozenboog (de charme er van)

Een sierlijke, met rozen overdekte boog is een fraai, oogstrelend element in elke  voortuin. Het is heel eenvoudig rozen langs een geschikte steun te leiden en te zorgen dat ze de hele zomer door een bloemenzee produceren.

Een rozenboog heet u welkom
Een rozenboog bij de ingang geeft een tuin iets sprookjesachtigs en nodigt de bezoeker uit er onderdoor te lopen en te genieten van de overheerlijke kleuren en geuren. Het duurt een paar jaar voordat het een fraai begroeide boog is, maar dan is een jaarlijkse opknapbeurt voldoende.
Bogen voor klimplanten zijn er van alle mogelijke materialen, zoals hout, smeedijzer en staal dat vaak is afgedekt met een kunstoflaag. Let er bij uw keuze op dat de boog stabiel is en sterk genoeg om niet onder het gewicht van de klimplanten te bezwijken. Een absolute vereiste is dat de boog in beton staat verankerd.
Meestal sieren klimrozen dergelijke bogen, maar clematis en kamperfoelie zijn eveneens uitstekend geschikt. Gebruik hier vooral geen sterk woekerende klimplanten voor, zoals Japanse duizendknoop (Fallopia japonica), blauweregen (Wisteria) of pijpbloem (Aristolochia elegans), want die moet u voortdurend snoeien.
Klimplanten groeien alle recht omhoog naar het licht - zelfs nadat ze de top van de boog hebben bereikt. De bloemen ontwikkelen zich hoofdzakelijk in het bovenste gedeelte van de plant, maar door hem op de juiste wijze te verzorgen en te snoeien bereikt u een gelijkmatige verdeling van de bloemen over de gehele lengte van de boog.

Meer rozen door aanbinden
Om te zorgen dat klimrozen overvloedig bloeien en de bloemen gelijkmatig verdeeld zijn, moeten ze slechts langzaam omhoog kunnen groeien. Horizontale takken brengen de meeste bloemknoppen voort. Buig daarom jonge, zachte, soepele scheuten horizontaal in en rond het geraamte van de boog, voordat ze te stijf worden. Spreid de stijve, verticale takken uit tussen de staanders van de boog. Bind de scheuten voorzichtig vast met speciaal binddraad. De beste tijd voor deze werkzaamheden is eind februari, begin maart.
Eenmaal bloeiend of doorbloeiend
Er zijn twee typen klimrozen: eenmaal bloeiende of ramblers en doorbloeiende. Doorbloeiende klimrozen hebben lange, stijve, opgerichte twijgen met aan de uiteinden grote enkele bloemen of bloemtrossen en bloeien meestal 's zomers en tot in de herfst. Ramblers hebben lange, buigzame takken met trossen kleine bloemen en bloeien meestal vroeg in de zomer.
Snoei eenmaal bloeiende klimrozen van eind herfst tot vroeg in het voorjaar, voordat ze weer beginnen te groeien. Haal de eerst twee jaar alleen dode, zieke en beschadigde takken weg, tenzij ze al te krachtig zijn gegroeid. Laat u struikenrozen langs de boog klimmen, dan moet u deze de eerste twee jaar niet terugsnoeien, want anders worden het weer struikrozen.
Snoei het derde jaar de hoofdtakken terug, zodat ze geleid kunnen worden om eventuele gaten op te vullen, en snoei zijscheuten tot circa 15 cm of op 3-4 knoppen terug tot een krachtige loot die u opbindt. Snoei volgende jaren steeds 1-2 oudere takken tot 30-40 cm terug.
Snoei ramblers 's zomers, na de bloei. Leid de hoofdtakken de eerste twee jaar langs een steun en snoei ze tot op circa 40 cm terug. Snoei zijtakken terug tot op 7-8 cm of 2-4 knoppen tot een krachtige loot; spreid ze naar alle kanten uit en bind ze aan de steun. Snoei in het vervolg jaarlijks de zijscheuten als hiervoor vermeld en één op de drie oude hoofdtakken tot op de grond. Dit voorkomt dat de hoofdtakken elkaar in de weg zitten en van licht en lucht beroven, waardoor de bladeren kwetsbaar worden voor schimmelziekten.
Oude klimrozen verjongen
Oude of verwaarloosde klimrozen kunnen weer nieuw leven worden ingeblazen door ze sterk terug te snoeien. Wees echter voorzichtig met tere exemplaren, want daarbij kan na zo'n snoeibeurt de groei ook volledig stoppen. Vermijd dit door klimrozen over een periode van 2-3 jaar in stadia te verjongen en jaarlijks een derde van de oude takken te verwijderen.
Breng ramblers terug tot vijf of zes jonge, krachtige takken en verwijder twee derde van de zijscheuten. Snoei de hoofdloten om groei onderaan te stimuleren. Geef verjongde rozen rozenmest en breng in het voorjaar rond de voet een mulchlaag van compost aan,
Winterbescherming voor rozen
Normaal gesproken hebben de meeste rozen in ons gematigde klimaat geen winterbescherming nodig, maar tijdens een strenge wintern kan een onbeschutte roos soms toch afsterven. Als uw tuin vrij open is gelegen en het lokale winterklimaat streng kan zijn, kunt u uw rozen beschermen door ze aan te aarden of stro rond de voet van de struik te binden. Ook kan het nodig zijn het bovenste deel van de plant losjes in vezelvliesdoek te wikkelen. Verwijder de bescherming vroeg in het voorjaar.

Meer weten over klimrozen snoeien?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten