Pagina's

zaterdag 13 november 2010

Mulchen en afdekken

www.leersnoeien.nl
Het afdekken van het grondoppervlak met organisch materiaal - het zogenoemde mulchen - of met anorganisch materiaal, zoals landbouwplastic, wordt meestal gedaan om de grond vochtig te houden of om de groei van ontkruid te voorkomen. De weekendtuinier kan er veel gemak van hebben, omdat hij minder hoeft te wieden en te besproeien. Een mulchlaag kunt u rond de aanwezige beplanting aanbrengen. Plastic doet zijn werk voordat er planten in de tuin worden gezet. Let er wel op dat de gebruikte mulch vrij is van eenjarig onkruid.
De beste tijd om de grond af te dekken is wanneer deze warm en voldoende vochtig is. Er is niets tegen om een mulchlaag bij warm weer aan te brengen, wanneer de bodem is droog gestoofd. Bedenk dat mulch en plastic een isolerende werking hebben: als u er een koude bodem mee afdekt, blijft deze koud, wat de plantengroei remt. Een laag losse, organische mulch kan na een maand of zes worden ondergespit.

Radicale onkruidbestrijding
Als u een tuingedeelte hebt dat volkomen door onkruid is overwoekerd, kunt u dit met een afdeklaag uitroeien. Gebruik hiervoor landbouplastic, een flinke laag kranten, of een oud stuk vloerbedekking of kleed.
Houd de afdeklaag op zijn plaats door deze aan de rand in een greppeltje onder te graven. Verwijder de afdeklaag pas na een jaar en spit direct daarna het tuingedeelte om. Op deze manier sterft zelfs het hardnekkigste onkruid door lichtgebrek.

Tips voor het mulchen

  • Bedek de aarde in plantenbakken met een laagje kiezels of grind om het vocht vast te houden.
  • Rondom een boom in het gazon moet u het gras uitsteken, want dit concurreert met de boomwortels. Bedek d ronde, kale plek met mulch of plastic.
  • U komt gratis aan mulchmateriaal door tuinafval te recyclen. Grasmaaisel, versnipperd snoeiafval, bladaarde en tuincompost zijn hiervoor uitstekend geschikt.
  • Mulchmateriaal is goedkoper als u er een grote hoeveelheid tegelijk van koopt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten